Loading...
» Terug naar aanbod

Mediteren en brunchen op zondag


Mindfulness is al jaren hip – terwijl het gebaseerd is op drieduizend jaar oude meditatietechnieken. Hoog tijd, dachten wij, om nog zo’n oude en inspirerende techniek van onder het stof te halen en in de spotlights te zetten: lectio divina.

Lectio divina, heuh? Het klinkt misschien duf en onbekend en vreemd – en toch hebben onbewust méér mensen dan je zou denken weet van deze techniek. Wie bijvoorbeeld al eens door zijn oortjes naar muziek luistert, en helemaal opgenomen wordt door de melodie of de tekst of het ritme, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat dat op gevoelsvlak iets doet met een mens. De muziek resoneert in je lichaam; de melodie roept gedachten op of opent perspectieven of verheldert wat je voelt. Je lichaam wordt een klankkast waardoor je dieper contact krijgt met je binnenkant en met wat er binnen in je leeft. Diezelfde ervaring kunnen mensen hebben met het kijken naar kunst of het lezen van poëzie of … Kunst, muziek, poëzie: ze worden een spiegel voor de ziel. Dat ‘affectieve’ of ‘gevoelsmatige’ luisteren, kijken of lezen (tegengesteld aan het analytische luisteren en lezen), dat een toegangspoort biedt tot je innerlijk leven en dat mogelijkheden biedt om je binnenkant te verkennen en te groeien als mens, is de kern van lectio divina. Het wordt ook wel eens ‘mediteren met verbeelding’ genoemd. En het heeft net als Mindfulness heilzame en therapeutische effecten.

Elke vierde zondag van de maand ben je welkom voor een sessie mediteren met verbeelding in Labora@abdijKeizersberg. We werken elke keer met één gedicht gecombineerd met een kunstwerk. Elke zondagochtend verloopt volgens hetzelfde stramien: we introduceren je in de techniek, we nemen een dik half uur de tijd voor de meditatie, en we eindigen met een korte uitwisseling (op een veilige manier!). Terwijl we uitwisselen, genieten we van heerlijke broodjes met soep.

Datums van samenkomsten:
  • Zondag 24/9, 22/10 en 26/11/2023; 28/1, 25/2, 24/3, 28/4, 26/5 en 23/6/2024.
  • We starten om 11u en eindigen om 13u.
  • Eventjes napraten kan tot uiterlijk 13.30u.
Uiterste datum van inschrijven: kan tot de vrijdagmiddag voor elke zondag
Locatie: Labora @ abdij Keizersberg, Mechelsestraat 202, 3000 Leuven.
Kostprijs: 20 euro per zondag (inclusief persoonlijk meditatiemateriaal, koffie/thee, broodjesmaaltijd en soep).
Info, inschrijven en betalen (per keer): renilde.vos@degrondmelodie.be

Annuleringsvoorwaarden
  • Annulering door de vzw: als een initiatief onvoorzien niet kan doorgaan, krijgt de deelnemer hiervan bericht en wordt het inschrijvingsgeld integraal terugbetaald.
  • Annulering van een inschrijving door de deelnemer (specifiek voor dit initiatief): tot 3 dagen vóór de samenkomst kan u gratis annuleren; daarna wordt het ganse bedrag aangerekend.Samen even stilvallen; Renilde zorgt voor een aanbod van tekst en ander materiaal om je blik te verruimen en je bewust te worden van je eigen opvattingen en deze van je tochtgenoten. Ervaringen delen doet zo veel deugd en maakt dat je met vernieuwde inzichten en heel veel zin weer uitkijkt naar een volgende bijeenkomst.Karin 


©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be