Loading...

Creatief met zin


Een hoogst persoonlijk verhaal ....

Toen ik als 18-jarige moest beslissen welke studierichting ik zou volgen, lagen er twee opties op tafel. Of ik zou theologie studeren, of ik zou textielingenieur worden. Twee - ogenschijnlijk - totaal verschillende keuzes. Ik koos voor theologie, en mijn verdere professionele loopbaan ontplooide zich in die richting. Mensen toerusten om met betekenisvragen bezig te zijn, om hun eigen grond, weg én taak in het leven te vinden, dat beschouwde ik als mijn missie in het leven. De creativiteit die ik van huis uit heb meegekregen toonde zich in dat kader vooral in het vormgeven van initiatieven en materiaal waarmee mensen in hun zoeken naar zin aan de slag konden gaan.
Toen kwam Corona ... Plots werd beroep gedaan op vrijwilligers om mondmaskers te maken. Ik haalde mijn naaimachine boven en toog aan het werk. En ... in de slipstream hiervan ontwaakte opnieuw het vlammetje om creatief met textiel bezig te zijn en daar initiatieven rond te ontwikkelen. Want ondertussen was ik - te midden van de kwetsbaarheid van het leven die Corona met zich bracht - zelf ook opnieuw beginnen nadenken over wat mijn grondmelodie eigenlijk was. Ik voelde aan dat ik nieuwe facetten aan mijn missie wilde toevoegen. Meer en meer namelijk had ik het gevoel dat de grondinspiratie van mijn bezig zijn ook te maken heeft met het brengen en creëren van schoonheid. Schoonheid creëren verleent betekenis aan mijn leven. Schoonheid, zo is mijn overtuiging, creëert de ruimte en de mogelijkheid om in contact te komen met je eigen binnenkant en met je diepste laag van menselijkheid.
Het brengen en creëren van schoonheid bleek - als ik het naderhand beschouwde - al langer een rode draad van De Grondmelodie. Schoonheid kan immers diverse vormen aannemen. Je kan denken aan de schoonheid van een individueel gesprek, de schoonheid van authentieke ontmoetingen in een praatgroep, de schoonheid van de kunstwerken en gedichten waarmee we op zondag mediteren. Het opflakkerende textielvlammetje bracht echter ook nieuwe ideeën met zich. Wat als we het zoeken naar zin en betekenis eens zouden verbinden met de schoonheid van textielcreaties? Zo gezegd, zo gedaan! Ik maakte de voorbije jaren een aantal quilts waarin ik mijn verlangen naar zin en betekenis verbond met de schoonheid van textielcreaties. Ik maakte doeken met geborduurde gedichten waarrond ik vervolgens vrijelijk improviseerde met kleur en stofjes en vormen en stiksels. Een heel meditatief proces.

Om jou hierin te laten delen,
of om je de mogelijkheid te geven zelf creatief te zijn met zin en betekenis
bieden wij aan:

Enkele inspirerende voorbeelden

©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be