Loading...
» Terug naar aanbod

Gaan staan waar (g)een plek is om te staan

Weekend in de trappistenabdij van Orval
8 tot en met 10 mei 2020

Het thema van het weekend
Wat is mijn plek op deze wereld? Waar moet ik zijn en ben ik thuis? Is er één plek of zijn er meerdere plekken? Wat maakt het mij moeilijk om op mijn plek te gaan staan? Hoe kan ik voorbij de ruis luisteren naar mijn innerlijke stem? Hoe ben ik op mijn plek terecht gekomen? Wat zijn de vruchten van het thuis komen? Maar ook, en niet in het minst: hoe moet het als ik moet gaan staan waar geen plek is om te staan – zoals de bekende koan van Hisamatsu luidt, of, hoe houd ik het uit in den vreemde?
... In elke mens leeft er een diep verlangen naar thuis komen in het leven, naar het vinden van zijn/haar plek, naar zijn waar men moet zijn, naar samenvallen met zichzelf. Soms is men zich helder van dit verlangen bewust, maar vaker dient het zich aan onder de vorm van een vaag gemis, een gevoel van heimwee en weemoed dat meetrilt in de diepere lagen van het concrete dagelijkse bezig zijn en dat zich plots, onverwacht en onvoorzien, een weg naar boven en buiten zoekt. Zijn waar men moet zijn, op zijn eigen grond gaan staan: het mag op het eerste zicht een eenvoudige opdracht lijken, maar het is dat voor de meesten van ons allerminst.
Zijn waar men moet zijn, veronderstelt, bijvoorbeeld, dat men naar zichzelf kàn en durft luisteren. Beide activiteiten zijn niet evident: in het leven van de meesten van ons zijn er immers zoveel uiterlijke ‘stemmen’ (in de vorm van verwachtingen, ‘moetens’, angsten, zorgen, …) die ruis zetten en ons verhinderen om onze innerlijke stem te horen. En eens we ze wél horen, vergt het vaak ook nog eens de nodige durf om op die innerlijke stem in te gaan. Kiezen is immers ook verliezen en brengt soms zijn eigen klein of groot verdriet met zich.
Niettemin blijft het verlangen trekken, omdat we voelen (of voorvoelen) dat in het thuiskomen een grote vreugde aangeboord wordt. ‘Als God ons thuis brengt uit onze ballingschap, dat zal een droom zijn’, zo gaat een lied uit de katholieke liturgie. Voorbij de concrete christelijke beelden wordt in dit gezang de menselijke ervaring bezongen dat thuiskomen en samenvallen met zichzelf een mens een diepe rust verschaft, die ons niet opsluit in onszelf maar ons paradoxalerwijze net open maakt voor anderen, voor genereuze liefde en een leven dat zich deelt met anderen. Zijn waar we moeten zijn maakt ons leven vruchtbaar, en heilzaam en helend voor anderen.


Dagorde (onder voorbehoud):
...
Vrijdag 8 mei 2020
 • 19.00 – 19.30: aankomst – installatie in de kamers
 • 20.00: Completen
 • 20.30 – 21.30u: avondprogramma (kennismaking – introductie in het weekend)
Zaterdag 9 mei 2020
 • Mogelijke deelname aan gebedstijden: 5u – 7.30u – 17.30u – 20.00u
 • Voor- en namiddag: een werkblok opgebouwd uit een gezamenlijke meditatieve oefening en introductie in het thema van het werkblok – persoonlijke verwerkingstijd – uitwisseling in kleine groep
 • Tijd voor stilte en wandelen
 • 20.30 – 21.30u: gezamenlijke meditatieve oefening
Zondag 10 mei 2020
 • Mogelijke deelname aan gebedstijden: 5u – 7.30u – 10.00u
 • Voormiddagprogramma: gelijkaardige opbouw als op zaterdag
 • 12.00 – 12.30u: gezamenlijke afsluiting van het weekend
 • 12.30u: afsluitend middagmaal


Datum: van vrijdagavond 8 tot en met zondagmiddag 10 mei 2020
Uiterste datum van inschrijven: 12 april 2020
Locatie: Abdij van Orval, Orval 1, 6823 Villers-devant-Orval (www.orval.be)
Min. aantal deelnemers: 10; max. aantal: 12
Kostprijs: 160 euro (overnachting en maaltijden, uitgebreide syllabus, begeleiding)
Info of inschrijven? renilde.vos@degrondmelodie.be – 0476 70 69 58

Annuleringsvoorwaarden
 • Annulering door de vzw: als een initiatief onvoorzien niet kan doorgaan, krijgt de deelnemer hiervan bericht en wordt het inschrijvingsgeld integraal terugbetaald.
 • Annulering van een inschrijving door de deelnemer: tot 14 dagen vóór het initiatief kost dit de helft van de kostprijs; nadien wordt het ganse bedrag aangerekend.

De locatie, Orval, was zéér goed gekozen.
Top weekend met veel nieuwe inzichten rond meditatie.
Goed gebracht, heel vrij en niets opgedrongen.
Fijne groep mensen leren kennen".Carine
Mijn echtgenote en ik waren bijzonder tevreden over de begeleiding (alles kon en niets was verplicht), de inhoud en de door Renilde gekozen begeleidende teksten. Hartelijk dank voor alles. Hubert en Francine

©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be