Loading...
» Terug naar aanbod

Omgaan met wat je niet in de hand hebt


Het centrale idee van de praatgroep
Ieder van ons wil gelukkig zijn. Dat geluk wordt vaak uitgedrukt in termen van een harmonieus leven, dat zoveel mogelijk gevrijwaard is van tegenslag. Ziekte, eenzaamheid, verdriet, mislukken, onrecht: we beschouwen het nogal eens als stoorzenders van de 'natuurlijke gang van zaken'. Onbewust en vaak onuitgesproken gaan we ervan uit dat het 'normaal' is dat het leven van dat soort zaken verstoken blijft. Tegelijk wéten we dat die opvatting niet met de werkelijkheid strookt. Hoe omgaan met dat gegeven? Hoe onze weg vinden met gebeurtenissen die ons overkomen en die we niet in de hand hebben? We verkennen hoe we zelf met dit soort zaken omgaan aan de hand van auteurs die diverse facetten van deze thematiek verkend hebben.

Auteurs en boeken die ons zullen inspireren zijn (o.a.):
  • Frits de Lange, Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt
  • Kieran Setiya, Het leven is zwaar. Filosofie van de tegenslag.
  • Wim Jansen, Telkens een lichtkring dieper. Groei en voorbestemming
  • Jacky van de Goor & Peet de Jonge, Parels in de shit. Lichter leven in tijden van pijn, verlies en ander gedoe
  • Julian Baggini, Leer denken als een filosoof. 12 Essentiële principes voor mentale weerbaarheid
  • Christa Anbeek, Overlevingskunst; Christa Anbeek, Tussen zon en maan; Christa Anbeek, Kwetsbaarheid omhelzen. Op zoek naar gemeenschappen met een hart en Christa Anbeek & Ada de Jong, De berg van de ziel. Persoonlijk essay over kwetsbaar leven
  • Lisanne van Sadelhoff, We zullen doorgaan. Een hoopvolle zoektocht naar veerkracht
  • Hans Alma, De kunst van pelgrimeren. De geestelijke verzorger als verbeeldingsprofessional
Belangrijke opmerking: er is geen voorbereiding vereist bij deze praatgroep en je hoeft de boeken die we bespreken niet gelezen te hebben.

Datums van samenkomsten:
  • Groep 1: woensdagnamiddagen 16/10, 20/11 en 18/12/2024; 22/1, 19/2, 19/3, 30/4 en 28/5/2025, telkens van 14u tot 16.30u.
  • Groep 2: donderdagvoormiddagen 17/10, 21/11 en 19/12/2024; 23/1, 20/2, 20/3, 8/5 en 5/6/2025, telkens van 10u tot 12.30u.
  • Groep 3: donderdagvoormiddagen 10/10, 14/11 en 12/12/2024; 16/1, 13/2, 13/3, 24/4 en 22/5/2025, telkens van 10u tot 12.30u.
Uiterste datum van inschrijven:7/10/2024
Locatie: De Grondmelodie vzw, Leo Meulemansstraat 44, 3020 Herent.
Min. aantal deelnemers: 4; max. aantal: 7
Kostprijs: 200 euro (inbegrepen : uitgebreide syllabus, begeleiding, koffie/thee en koekjes). Je schrijft in voor de ganse reeks.
Info of inschrijven? renilde.vos@degrondmelodie.be – 0476 70 69 58



Annuleringsvoorwaarden
  • Annulering door de vzw: als een initiatief onvoorzien niet kan doorgaan, krijgt de deelnemer hiervan bericht en wordt het inschrijvingsgeld integraal terugbetaald.
  • Annulering van een inschrijving door de deelnemer: tot 14 dagen vóór het initiatief kost dit de helft van de kostprijs; nadien wordt het ganse bedrag aangerekend.







Over de reeks 'Wijs Grijs':

De reeks bood reflectie en diepe bezinning over ouder worden en oud zijn. In de aangeboden teksten en de ervaringen van andere deelnemers herkende ik voortdurend zaken die ook mij bezig houden. Hoe ga ik om met mijn idealen en beperkingen nu ik gepensioneerde opa ben? Hoe kan ik blijven het gevoel hebben dat ik er toe doe?
De empathische begeleiding van Renilde gaf elke deelnemer ruimte om zijn of haar verhaal en zienswijze te delen, wat een grote steun was.Ik voel me nu uitgedaagd en sterker om deze inzichten in mijn dagelijks leven toe te passen.
Robert

Ouder worden en niet op jezelf terugplooien. Verwonderd blijven, openstaan en omarmen wat op je weg komt en beseffen dat je hier nooit klaar mee bent. We vonden elkaar in het lezen van inspirerende teksten en in het luisteren naar elkaar. Wat een verrijking!
Ann

©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be