Loading...
» Terug naar aanbod

Mediteren en reflecteren – training in Mindfulness, zelfzorg en leiderschap


Voel je de grond soms ook onder je voeten wegzakken, of
wil je jezelf nog steviger in je eigen grond verankeren?
Heb je soms weinig voeling met jezelf, met je lichaam en met je buikgevoel en intuïtie, of
wil je de aandacht voor en het kennen van jezelf op een gezonde manier verder ontwikkelen?
Heb je soms ook de ervaring dat je meegesleept wordt door je gedachten en gevoelens,
door het verleden of de toekomst en dat je moeilijk kan blijven in het hier en nu, of
wil je leren stoppen en kijken, en de (adem)ruimte die je in jezelf ervaart verder laten groeien?
Voel je je soms leeg – aan de oppervlakte van je leven of heel diep van binnen of,
wil je de innerlijke kracht die jou enthousiasmeert en je telkens weer doet opveren verder verkennen?
Verlang je er naar met aandacht, empathie, compassie, innerlijke vrede te kunnen leven, en
ook de relaties met je partner, ouders, vrienden, familie, je vriend of vriendin,
en uiteindelijk de wereld
van daaruit te inspireren?


‘Vrede kun je leren’, zo luidt de titel van een recent boek van David Van Reybrouck en Thomas D’Ansembourg (2017). Inderdaad, vrede kan je leren! Innerlijke vrede, uiterlijke vrede – en daarbij aansluitend: grond voelen in jezelf, zelfkennis, compassie en mildheid, veerkracht, helderheid, moed, levensvreugde, onderscheidingsvermogen, … – het zijn ‘effecten’ van een training van (wat men ook wel eens noemt) de eigen innerlijkheid. Dit soort training krijgt vandaag gestalte in bijvoorbeeld Mindfulnesscursussen, maar ze heeft eigenlijk eeuwenoude wortels. De grote spirituele tradities van het boeddhisme, hindoeïsme en christendom reikten meditatieve oefeningen aan om kalmte, rust, gelijkmoedigheid én engagement in de samenleving te cultiveren. Dit soort training heeft doorheen de eeuwen zijn sporen dus verdiend en is meer dan effectief!
In deze training van 8 weken combineren we meditatieve technieken uit Mindfulness met inhoudelijke reflectie én verkenning van verbindend communiceren. Heb je zin om hier wat meer van te weten te komen en om samen met anderen te oefenen, te praten en uit te wisselen? Kom dan naar dit initiatief!


Concreet
‘Mediteren en reflecteren – training in Mindfulness, zelfzorg en leiderschap’ is een oefenreeks die bestaat uit 8 samenkomsten van telkens (max.) anderhalf uur. Elke samenkomst omvat een inleiding, een gezamenlijke oefening en het uitwisselen van ervaringen (van de oefening ter plekke of van de voorbije oefenweek). Deze training gaat door in de pas gerestaureerde kerk van Herent, een bijzonder stemmige plek van rust en stilte.

Praktisch
 • Voor wie? Iedereen die 'vrede wil leren', is welkom. Deze oefenreeks richt zich ook uitdrukkelijk tot scholieren van de 3de graad secundair onderwijs en tot studenten.
 • Wanneer?
  Sessie 1: donderdagavond 11/10, 18/10, 25/10, 8/11, 15/11, 29/11 en woensdagavond 12/12/2018, telkens van 19u30 tot 21u30.
  Sessie 2: donderdagavond 7/2, 14/2; woensdagavond 20/2; donderdagavond 14/3; woensdagavond 20/3; donderdagavond 4/4, 25/4 en 9/5/2019, telkens van 19u30 tot 21u30.
 • Waar? Onze Lieve Vrouw kerk, OLV plein, 3020 Herent.
 • Prijs? 130 euro. In deze prijs is inbegrepen: de syllabus met bijhorend audiomateriaal en begeleiding van de samenkomsten.
 • Min. aantal deelnemers: 8, max. aantal: 14.
 • Uiterste datum van inschrijving:
  Sessie 1: 2/10/2018
  Sessie 2: 1/2/2019
 • Inschrijven doe je door je aan te melden bij Renilde via renilde.vos@degrondmelodie.be. De inschrijfmodaliteiten worden je dan meegedeeld.

  Als een initiatief onvoorzien niet kan doorgaan, krijgt de deelnemer hiervan bericht en wordt het inschrijvingsgeld integraal terugbetaald. Annulatie van een inschrijving door de deelnemer: tot 14 dagen voor de workshop kost dit 50 euro; nadien wordt het ganse bedrag aangerekend.
 • ©De Grondmelodie vzw - www.degrondmelodie.be